Body positivity: “Tích cực” và “tiêu cực” như thế nào?

Body positivity - "tích cực" và "tiêu cực" như thế nào
Thời gian đọc: 10 phút

Trong một vài năm trở lại đây, cụm từ Body positivity cùng với thông điệp “tất cả mọi hình thể đều đẹp” được chia sẻ rầm rộ và hưởng ứng rộng rãi trên các trang mạng xã hội. Nhưng liệu phong trào mang ý nghĩa tích cực này có thực sự “tích cực”? Hay khi tìm hiểu sâu, ta lại thấy nhiều hệ quả tiêu cực ẩn sau cái mác tích cực kia? Hãy cùng Vietnam Youth Alliance tìm hiểu một góc nhìn mới đa chiều hơn về phong trào Body positivity qua bài viết này nhé!

Phong trào Body positivity là gì? Góc nhìn của phong trào này thế nào?

Phong trào Body positivity là gì
Nguồn ảnh: 2 Đẹp

Body positivity (Tạm dịch: Tích cực với hình thể) là lời khẳng định rằng tất cả mọi người đều xứng đáng nhận những ý kiến tích cực về cơ thể, mặc cho hình mẫu lý tưởng của xã hội và đại chúng là gì.

Một số mục tiêu của phong trào Tích cực với hình thể bao gồm:

 • Thách thức quan điểm xã hội về cơ thể;
 • Thúc đẩy việc chấp nhận mọi kiểu hình thể;
 • Giúp mọi người chấp nhận và tự tin về cơ thể của chính mình;
 • Phá vỡ những hình mẫu cơ thể phi thực tế.

Thái độ tích cực này không chỉ gói gọn trong việc thách thức quan điểm xã hội về mẫu hình thể “lý tưởng” mà còn bao trùm cả những lời phán xét dựa trên chủng tộc, giới, giới tính hay cả những thương tật trên cơ thể mỗi người.

Bên cạnh đó, phong trào còn hướng tới việc mở rộng nhận thức của mọi người về ảnh hưởng của truyền thông đại chúng đến cách chúng ta nhìn nhận cơ thể, thói quen ăn uống, tập thể dục, và chăm sóc sức khỏe bản thân.

Hiểu rõ những ảnh hưởng trên, ta sẽ nhìn nhận cơ thể mình một cách tích cực, lành mạnh hơn. Từ đó, có thể phá vỡ dần những hình mẫu cơ thể vốn được cho là kiểu mẫu.

Phong trào Body positivity qua các thời kỳ có sự phát triển ra sao?

 Phong trào Body positivity qua các thời kỳ có sự phát triển ra sao
Nguồn ảnh: ZENERATIONS

Sự hình thành của khái niệm “Tích cực với hình thể”

Khái niệm Tích cực với hình thể đã xuất hiện hơn một thế kỷ trước. Tuy nhiên, nó chỉ mới trở thành phong trào xã hội trong khoảng thời gian gần đây. Cụ thể, thuật ngữ này đã bắt đầu xuất hiện từ năm 1850. Tại thời điểm này, những người phụ nữ phản đối việc bị bắt dùng áo nịt ngực để thay đổi hình thể.

Khái niệm chấp nhận cơ thể trở thành đề tài nóng bỏng khi tác giả Lew Lauderback xuất bản một bài báo có tiêu đề “More People Should Be Fat!” (Tạm dịch: Cần có nhiều người béo hơn). Ông cho rằng việc sở hữu một thân hình quá khổ không đồng nghĩa với việc không khỏe mạnh. Từ đó, lên tiếng chống lại sự miệt thị cơ thể người quá khổ. Bài báo này đã góp phần thúc đẩy việc thành lập Hiệp hội Quốc gia Thúc đẩy Thái độ tích cực với Người quá cân vào năm 1969.

Vào năm 1996, một nhà tâm lý trị liệu cùng một người mắc chứng rối loạn ăn uống, đã thành lập trang web thebodypositive.org. Qua đó, hướng tới mục đích giúp mọi người dễ dàng tìm kiếm tài liệu hữu ích về sức khỏe. Bằng những tài liệu học thuật tin cậy này, người đọc có thái độ tích cực hơn với cơ thể. Từ đó, dần loại bỏ suy nghĩ giảm cân bằng bài tập khắc nghiệt hay ăn kiêng không lành mạnh.

Phong trào “Tích cực với hình thể” hiện đại

Phong trào “Tích cực với hình thể” hiện đại xuất hiện vào khoảng 2012. Mục đích ban đầu là để thách thức các tiêu chuẩn sắc đẹp nữ giới phi thực tế. Khi phong trào dần lan rộng, mục tiêu này trở thành thông điệp “Tất cả hình thể đều đẹp!”

Thái độ tích cực với cơ thể còn có nghĩa là hài lòng với cơ thể hiện tại của mình. Điều này gồm cả những thay đổi tự nhiên như lão hoá hay thay đổi trong quá trình mang thai.

Từ điểm khởi đầu là sự chấp nhận những hình thể quá khổ, phong trào đã phát triển và trở thành một nguồn sức mạnh to lớn cổ vũ mọi người chấp nhận hình thể vốn có. Hơn hết là cổ vũ mọi người tự tin thể hiện cá tính bản thân mà không bị giới hạn hay gò bó bởi bất kỳ một hình mẫu “lý tưởng” nào.

Instagram đóng vai trò cốt lõi trong sự phát triển mạnh mẽ của phong trào. Nhiều tạp chí dừng việc đưa ra tiêu chuẩn sắc đẹp phi thực tế trong các ấn phẩm của mình. Dove, Aerie và một số doanh nghiệp nhạy bén khác cũng đã triển khai nhiều chiến dịch truyền thông. Trong đó, họ lồng ghép vào các thông điệp về thái độ tích cực với cơ thể.

Những hệ quả của phong trào, bao gồm cả tích cực và tiêu cực, bao gồm?

Tích cực

Tích cực
Nguồn ảnh: Cleveland Clinic

Sự công nhận và hỗ trợ đối với những hình thể từng bị chê cười

Đối với rất nhiều người, phong trào Tích cực với hình thể là động lực giúp họ gạt đi những lời nói gây tổn thương, những chỉ trích tiêu cực về ngoại hình ra khỏi đầu. Những lời đó có thể tới từ truyền thông, các công ty dược, những kẻ bắt nạt hay thậm chí là từ cả những người thân “chỉ có ý tốt” khi luôn nhắc nhở ta rằng thân hình “như thế này” là không đẹp, ta phải cố gắng để có được thân hình “như thế kia”.

Nói cách khác, phong trào Tích cực với hình thể đối đầu trực tiếp với tiêu chuẩn sắc đẹp và sức khỏe mà chúng ta thường xuyên tiếp xúc kể từ khi còn bé qua các phương tiện truyền thông. Hơn thế nữa, phong trào này đã tiếp thêm nguồn sức mạnh tinh thần khổng lồ. Từ đó, giúp ta hiểu rằng cơ thể của chính bản thân mình vốn đã đẹp và sẽ luôn như thế. Ta không cần ép bản thân thay đổi để chạy theo những hình mẫu, những tiêu chuẩn rập khuôn.

Thúc đẩy hình ảnh bản thân tích cực

Chuẩn mực xã hội đã đưa chúng ta vào khuôn khổ: “Phải trông thế nào?”, “Phải nặng bao nhiêu”, “Kích thước cơ thể ở mức nào”. Và kết quả là gì? Ai cũng đã vài lần từng có suy nghĩ: “Tôi ghét cơ thể này của bản thân!”.

Qua phong trào này, những tiêu chuẩn sắc đẹp phi thực tế kia sẽ bị dỡ bỏ. Điều này gồm cả suy nghĩ “ốm mới đẹp”, bởi “Tích cực với hình thể” là chấp nhận mọi cơ thể. Ta sẽ đẹp nhất khi ta tự tin với cơ thể vốn có của mình.

Tiêu cực

Tiêu cực
Nguồn ảnh: Bitch Media

Sự tương đối

Phong trào Tích cực với hình thể đem lại rất nhiều hệ quả tích cực. Tuy nhiên vấn đề nào cũng có hai mặt của nó. Đi kèm với những điều tích cực đó là một số hệ quả tiêu cực khác mà điển hình là tính tương đối.

Bên cạnh những chỉ trích đội lốt hình tượng “lời khuyên có ý tốt”, vẫn còn nhiều những lời khuyên thực sự thiện chí về sức khỏe. Nhưng với thiểu số “tôn thờ” phong trào này một cách thái quá, họ sẽ không chịu tiếp thu mà sẵn sàng quy chụp tất cả thành những lời nói khó ưa.

Không thể bao gồm hết tất mọi cá nhân

Phong trào Tích cực với hình thể hướng tới việc chấp nhận mọi cơ thể. Tuy nhiên hiện nay, phong trào vẫn chỉ tập trung phần nhiều vào những người phụ nữ quá cỡ. Dù đã và đang thúc đẩy một hình mẫu khác với thân hình gầy gò vốn được coi là vẻ đẹp tiêu chuẩn, Tích cực với hình thể vẫn đang bỏ qua nhiều hình thể khác.

Ai sẽ đại diện cho những người bị mụn hay bạch biến? Ai sẽ đại diện cho những nạn nhân bị bỏng hay bị chấn thương nghiêm trọng, biến dạng cơ thể? Còn cả những người ở chủng tộc khác, ai sẽ đại diện cho họ khi người mẫu da trắng vẫn chiếm đại đa số như hiện nay?

Hơn hết, phong trào dường như đã bỏ qua người da màu, người thuộc cộng đồng LGBT và cả phi nhị nguyên giới.

Khi đi sâu vào chủ đề đa dạng hình thể, ta mới nhận ra rằng mục tiêu hướng tới việc chấp nhận mọi hình thể của phong trào vẫn còn cả một chặng đường dài phía trước.

Việc tái định nghĩa “lành mạnh” có thể gây nguy hiểm

Một hệ quả tiêu cực khác là phong trào này đã bình thường hóa những thói quen không lành mạnh. Phong trào sẽ đi lệch hướng mục tiêu ban đầu nếu chúng ta chỉ mải miết suy nghĩ về việc chấp nhận mọi hình thể mà bỏ qua các dấu hiệu bệnh lý. Nếu ai đó mắc bệnh béo phì hoặc chứng biếng ăn chỉ vì mãi tập trung vào “thái độ tích cực” mà quên đi thực tại, thì thái độ tích cực đó chẳng còn tích cực nữa.

Hãy thử tìm kiếm hashtag #bopo hoặc #bodypositivty trên Instagram, bạn sẽ dễ dàng bắt gặp hình ảnh các cô gái mắc bệnh biếng ăn và đang cố biến chứng bệnh này thành một điều tích cực. Trong những bức hình đó, ngoài hashtag về thái độ tích cực với cơ thể còn có những hashtag như #proana, viết tắt cho “chứng biếng ăn lên ngôi”. Cách hiểu này hoàn toàn sai và đi lệch khỏi quỹ đạo của phong trào Tích cực với hình thể.

Làm sao để chúng ta có thể đồng thời yêu thương, tự tin về ngoại hình của bản thân và vẫn đảm bảo chăm sóc sức khỏe?

Nguồn ảnh: mentalhealthtoday.co.uk
Nguồn ảnh: Mental Health Today

Phong trào Tích cực với hình thể được tạo ra để cổ vũ mọi người chấp nhận và yêu thương hình thể vốn có với thông điệp: thay đổi cách nhìn nhận về cơ thể của bản thân.

Tuy vậy, thông điệp tích cực này có thể gây tác dụng ngược nếu ta chỉ dừng lại ở việc khuyên người khác chấp nhận bản thân trong khi truyền thông vẫn dồn dập tiêm nhiễm về một tiêu chuẩn sắc đẹp mảnh mai. Lời khuyên “hãy cứ lờ đi tiêu chuẩn sắc đẹp hiện thời!” không hề thực tế. Nó còn tăng thêm áp lực cho những người đã, đang rối loạn lo âu, ám ảnh về ngoại hình.

Thay vì cố tình lờ đi những suy nghĩ tiêu cực và mặc nhiên cho rằng tất cả đều đẹp, kể cả khi bản thân đang mắc chứng biếng ăn hay bệnh béo phì, hãy thử thay thế chúng bằng những suy nghĩ và hành động thực tế hơn.

Vậy ta cần làm gì để có những ý nghĩ lành mạnh về bản thân? VYA sẽ gợi ý các cách thú vị giúp bạn cảm thấy yêu thương bản thân mình nhiều hơn nhé!

Có quan điểm trung lập về cơ thể

Bạn không cần phải yêu tất cả mọi thứ về cơ thể mình. Quan điểm trung lập cũng chẳng sao cả. Vì giá trị thực sự của mỗi chúng ta không nằm ở hình dáng, kích thước hay vẻ bề ngoài. Hình thể chỉ góp phần vào định nghĩa bản thân chứ không thể hiện hết được con người bạn. Vậy nên, hãy thử định nghĩa bản thân dựa vào những giá trị tinh thần khác.

VYA hiểu việc này không hề dễ dàng. Sẽ có lúc bạn không hài lòng về một điểm trên cơ thể và so sánh nó với người khác. Từ đó, làm nảy sinh mặc cảm tự ti về cơ thể mình. Hãy thử nhiều cách khác nhau để tránh những suy nghĩ tiêu cực về bản thân nhé.

Khỏe mạnh trong mọi kích cỡ

Mỗi người đều có định nghĩa khác nhau về “sự khỏe mạnh”. Vì vậy, thay vì “đẹp trong mọi hình thể”, sao chúng ta không thử “khoẻ mạnh trong mọi kích cỡ”? Đây cũng chính là nguyên lý căn bản đằng sau cách tiếp cận ngày càng phổ biến đối với “sức khỏe” hiện nay: Health at Every Size (Tạm dịch: Khỏe mạnh trong mọi kích cỡ), viết tắt là HAES.

HEAS khuyến khích mọi người dẹp những con số và cái cân qua một bên. Sau đó, tập trung vào những mặt khác của một cuộc sống lành mạnh. Ví dụ như chăm sóc bản thân và ăn uống theo trực giác. HAES được xây dựng dựa trên niềm tin rằng ai cũng có thể sống lành mạnh dù cho kích thước hay cân nặng là bao nhiêu đi chăng nữa.

Chăm sóc bản thân, tập trung vào sức khỏe

Chăm sóc bản thân là tập trung vào thứ khiến bạn cảm thấy hài lòng về mình của hiện tại; chứ không phải để thay đổi, kiểm soát ngoại hình. Ăn uống lành mạnh để cung cấp đủ năng lượng. Tập thể dục để khỏe mạnh chứ không phải để thay đổi cơ thể.

Hãy mặc và mua quần áo cho hiện tại – chứ không phải cho hình thể tương lai. Bạn giữ những chiếc quần với vòng eo “con kiến” vì có dự định giảm cân? Thói quen này không phải là một động lực giảm cân. Nó thậm chí còn khiến bạn có cái nhìn tiêu cực về ngoại hình hiện tại. Bỏ những món đồ đó đi. Thay thế bằng những bộ quần áo phù hợp với cơ thể hiện tại và thoải mái khi mặc nhé.

Đừng theo dõi các tài khoản mạng xã hội khiến bạn luôn so sánh với cơ thể mình nữa. Bởi, nếu cứ mãi so sánh với người khác thì bạn không thể nào tự tin nổi. Ngược lại, bạn sẽ bị nhấn chìm trong sự mặc cảm và tiêu cực. Hãy theo dõi các tài khoản có thái độ tích cực với cơ thể bao gồm hình thể, màu da, giới,…, cũng như tài khoản tiếp thêm năng lượng tích cực cho bạn.


Chấp nhận và yêu thương hình thể vốn có là điều tốt. Nhưng đừng quên quan tâm sức khỏe và lắng nghe cơ thể. Mong rằng qua bài viết, bạn đã có một góc nhìn đa chiều hơn về Body positivity và những hệ quả tích cực, tiêu cực của phong trào này. Hãy tiếp tục theo dõi và ủng hộ Vietnam Youth Alliance nhé. 

Người thực hiện: Hà, K.N, Vân Khanh, Nguyễn Ngọc Anh


TÀI LIỆU THAM KHẢO

https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402

https://askthescientists.com/body-positivity/

https://assets.speakcdn.com/assets/2466/axis-parents-guide-to-body-positivity.pdf?1573506792500

https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402

https://www.livestrong.com/article/13768069-body-positivity-vs-body-neutrality/

https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402

https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402

https://www.therecoveryvillage.com/mental-health/eating-disorders/importance-of-body-positivity/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

24 Responses

 1. Established within 2003, Bangladesh Sociological Modern culture will
  be an affiliation of sociologists from Bangladesh established for the promo involving sociological training,
  study and publication inside Bangladesh. The major purposeful of the
  Modern society is usually,

 2. The Relationship also continues to develop an active network of professional consultants, foundations, municipalities and not-for-profit organizations located throughout the Middle New York region to assist area residents, visitors and businesses.
  Look at the links and information site for more info
  Remember to.

 3. Best suited here may be actually 15 components you has to consider:
  Consumer treatment or in fact method representatives respond
  to consumer problems, answer their issues, and aid all of the of them with orders over the telephone or perhaps in fact electronically, the absolute majority of entry-level
  agents have including $12 an hr but even extra proficient acquaintances average about $15.

  These positions is probably not as flexible as a variety of different perform-from-property job opportunities.

  For event, If the switch is certainly actually 8 are usually
  literally to 5 PM, you’re measured on to be available for that
  total alternative. World wide web site pros Examine Net
  web and web-sites features for high grade high quality and efficiency on different goods, consisting of particular pcs, laptop computer pc pcs, in add-on to cell telephone devices.

 4. Skip to the observing elements of the manual:
  Thus you possess to’ve been actually questioning whether in that respect there may be actually universally really good functions to spot on a resume that every hiring manager might love to look at before making their
  shortlist.

  whatever project you are actually requesting. That will be actually especially vital if you happen to be actually
  a most recent grad writing an entry-level resume.
  Research research own offered that the definite virtually all important stuff
  to implement a job application for entry-level candidates are
  usually delicate expertise: analytic (83% of corporations)
  unity (83%) created communication (80%) as nicely as supervision (72%).
  look for.

 5. Skip to the observing factors of the guide book: As a result you possess to’ve been actually thinking
  about whether right now there are usually actually universally
  really great capabilities to place on a new resume that every hiring manager might
  love to look at before getting their shortlist.

  whatever job you are requesting. That is actually especially crucial
  if you are a latest grad publishing an entry-level cv actually.

  Study studies have offered that the overall virtually all important things to use a return to for entry-level candidates happen to be very soft ability: analytic (83% of corporations) unity (83%) published connection (80%) as effectively as administration (72%).

  hire.

 6. Most suitable in this article may be actually 15 pieces you
  have got to consider: Customer therapy or even in fact remedy representatives respond to client issues, take care of their issues, and
  aid all of them with orders above the phone or even electronically,
  the bulk of entry-level agents receive concerning $12 an hours but even even more considered acquaintances
  average about $15.
  These positions is not as flexible as a variety of different perform-from-property jobs probably.

  For celebration, If the move is usually actually 8 will be actually to 5 PM, you’re
  counted on to end up being obtainable for that complete option. Web webpage authorities Examine Net web-sites and internet
  attributes for superior high quality and functionality on various products,
  consisting of specific pcs, notebook computer pc
  personal computers, in add-on to mobile phone products.

 7. As Asian girls are well-known world-wide, The expressed word “Asian” comes from the Asian continent.
  The females of this place own large eye and possess wonderful bodies that look much far better
  than the ladies from different components of the community.
  For Asian females, it will be really a subject of aesthetics.

  If you wish to know how to perform Asian cam girlfriend, the Web
  can be used by you cam to create a cam show that will entertain your clients.
  Japanese cam lady is certainly one of the best cam displays out there for Asian women.

  Certainly not many people find out this, but Japanese cam young ladies get paid for the services they provide.
  They find to chat with males and consider their images.

  You can work an Asian cam gal system for your internet site to get money for yourself.
  You can employ it to advertise your provider or as a portion of your grownup advertisement web site.
  For you to turn out to be flourishing with the distinct Asian cam styles, you
  want to attract the perfect type of consumers.

 8. Some fetishes are normal, some are lighting. But hey, you don’t seriously want folks you don’t individually find out find out that you possess a idea for hairy armpits, right?
  These are exactly the things that would not
  gain us if we make various other people be aware of about
  it really. Possessing selected reproductive fetishes would help
  make us seem terrible, and that might impact our lifetime general.
  Picture your mates looking at you like you had been some deranged maniac
  just because they realize you love dress up up as strange fictional heroes from your favourite
  express when you masturbate? But there are usually
  likewise fetishes that aren’t that major for a particular person to turn out to be taken into consideration as downright odd.

  Some societal people like feet, perhaps if they’re also
  messy and they appear bizarre to everyone else. There are in addition folks who get
  transformed on with ladies who have facial foundation mane.
  Strange, appropriate? The ideal we could carry out is usually to understand persons who have diverse erotic fetishes than us,
  and help make positive that we don’t expert and appear down upon them.
  That will be unless they’re undertaking stuff that would
  harm us without our approval.

 9. BBB is the a single and unique black and arab event in paris since 16 a long time.

  Every sunday at folies pigalle’s club from 10 pm till day the different and incredible get together with beautifull dark kids and arabe rnb music and arabic mixes, remove exhibit and diva exhibits.

 10. Experience you wondered how previous individuals come
  to feel such as ever? Just about all of the correct period, they’re
  by yourself. They don’d own that numerous pals, and there happen to be also some who don’w not include buddies at all.
  Their households contain forgotten them also, as if they were certainly not a bona fide
  element of their household to begin with. And the saddest aspect of all would
  get that they possess likewise lost their lifetime companion scheduled
  to their aged age. Therefore what’s a granny
  have to conduct to get taken and noticed treatment of?
  You would think that they have their relatives and
  close friends by their part at their ancient years, but unfortunately, they’re
  all on your own. No matter how great and caring they are, they practically generally
  stop up by themselves as soon as they reach a particular period.
  It would end up nice if their loved types cared even more for them.

  In this article’ring the matter – trust it or not, there happen to be guys who truly
  look at older women as objects of attraction. For some reason,
  they check out her wrinkled skin, saggy boobs, and white hair
  as something that they would lust for definitely.
  And we’re not necessarily talking about females in their 40’t only, no.
  We’re seeking at grannies who will be at minimum 60 and
  above! You’d be stunned that it’s basically a thing, and that these men seriously perform prefer grandmas over young, tighter females.
  Don’t think it? After that you should definitely check out
  out our website! There will be thousands of granny porno video tutorials
  simply just waiting for you to see and fap to anytime, day any!

 11. Adult porn integrating women who have major pure
  tits exhibit variety of sexual activities to do for the elements you might carry out with such significant, pure breasts
  may be as gigantic as they are usually. Thus what can you see
  in porno containing big natural tits just?
  Initial, they will be positively ideal for motorboating,
  who is not into motorboating? Every male features fantasized about becoming in between two enough chest and making an attempt the brrr audio.
  Licking and consuming it out there happen to be not for they
  can get filled and huge in your mouth area adequate. 2nd, every guy possesses thought of,
  at minimum after, this is named the mammary making love,
  your best non-penetrative gender that will permit you to see
  yourself cumming on her encounter as you caress in between her chests.

  Next, Boobies can get sensitive and produce erotic simulation quite than discomfort if executed softly.
  Some are stroking between the gal’ring boobies or perhaps the
  cum available somewhere else that she likes to use already.
  For a person with fewer than massive chest, they
  can create a minor valley for the penis to slip in. Most of the satisfaction to
  the penis in this circumstance is definitely from the hands that overlap the breast and holds the penis down.

 12. Intending returning in order to old situations,
  persons were shaving their pubes before modern world method.

  That’s very shocking considering girls started shaving
  even more since bikinis hit the market. Guys also didn’t begin the
  pube-shaving tendency – cavemen applied sharpened items like shark teeth and
  clamshells to snip their nether territories. We’re not necessarily declaring you have to ditch the
  razor, but we should understand that pubes are usually common, healthier, and hot.
  If you look at out Asian adult, you’ll discover persons nevertheless having it on with their down-there scalp, and it would not even avoid them
  from experiencing it. Consider it or not, possessing pubes can actually add a little bit of tingling sensation during making love
  and a little thriller. All-natural will be in and retaining it hairy will be one method to stay true to that.

 13. Do you like experienced women? These scorching naked women shall demonstrate
  you how to fuck. Mature lesbians together fucking, very hot mommies teaching teens how
  to bang, naked ladies influencing timid females – this will be what you’ll find here.

 14. When men stare at women’s bust, Positive, it’s also
  wonderful to look at a restricted kitty or a meaty ass, but
  those options can never do better than looking at breasts as it
  is currently hardwired into the heads of males to end up
  lured to looking at her mammaries primary.
  It actually makes sense, because the primary element that you look at when you appear at
  a lady would end up being her boobies, as it is quickly positioned simply just below her deal with.
  There are usually even some cases where guys would relatively
  move with an average-looking gal who features big
  tits than a amazing female with a level bosom. but large breasts are considerably more entertaining to seem at merely, best suited?
  You would prefer seeking at mountains fairly than plains,
  therefore the same should go for breasts, at the very minimum.

  Since boobs are the 1st thing that adult men notice
  in ladies, it’s low risk to mention that those jugs are as well
  responsible on how much a man’s intimacy commute would be once they see those
  puppies. The larger the boobs, the higher his intercourse commute.
  Huge tits happen to be incredibly common in adult movie in addition, thus you can’t actually deny the acknowledged fact that measurement
  does matter when it arrives to a woman’s upper body dimensions.
  The excellent element is usually that you’ll locate
  a sea of large tits on HugeTits. There will be practically
  many big-tittied girls planning topless and intending to generate you lotion your pants prematurely only
  because of how sexy their busts will be.

 15. This is the spot to locate all the kinky knowledge you’ve happened to be searching for.
  Captivating stepmoms, freakish rns, pawg spouses, and more are right here
  to present off their abilities. You can discover huge tit blondes, insatiable cheating spouses, and XXX superstars who happen to be eagerly holding out for some interest.
  And obtain prepared to explore MILF lesbian intercourse, single programs, one-on-one banging,
  threesomes, DPs, and even more! Nina Elle, alexis Fawx
  and extra will take demand and express their amazing stroking and fucking skills.
  There’s better half changing, swinger MILF vixens, and encountered making love
  professionals here too. Consequently sign up for in on the excitement
  and explore high-quality MILF porn!

 16. You’d think that outdated people would have no stamina for sex, but the grandmas here otherwise
  prove! It’s like having lay will be their fountain of children or
  something – they’re bagging younger fellas kept and appropriate.
  Individuals state these grannies drain the lifetime out of them after,
  ‘produce they search all exhausted after she’s accomplished.
  Since there’s definitely not substantially
  else to perform for these retirees – no work and no family group to consider care of – they’re
  choosing themselves a sizzling small stud to meet their necessities.
  It’s outdoors how they can even now obtain down and dusty at
  their age! They suck and fuck with therefore very much gusto, stretch their legs wide open up and exhibit off their
  wrinkly pussies. These females haven’t obtained any
  lovin’ in hence prolonged, therefore they’ll do anything to
  feel the satisfaction of an climax once once again. Their husbands are usually either absent or dead, thus it’s up to them to receive the love they seek.

 17. If you’re into MILFs, we’ve got something valuable for you.
  Our Ebony MILFs happen to be a mixture of splendor
  and working experience – they won’t disappoint! They avoid carry out anything the effortless method, in their solo scenes perhaps.
  Black colored chicks contain attitude and understand what they prefer, therefore check out them as
  they display off their expertise with fingering
  and intercourse playthings. We’ve also acquired some intense black-on-black actions.
  Look at BBCs ramming light red fleshy pussy lips – simply
  component them and you’ll see what you’ve been lacking out on. But
  they shouldn’t only like dark cocks, they as well like
  white dicks and there’s plenty of interracial fucking in our selection. Observe light pores and skin push into black cacao skin area.

  Prefer to discover some girl-on-girl action? We’ve
  acquired that too! Ebony MILFs love ingesting pussy, enjoying
  with clits and having frisky in corset and stockings.

 18. These girls got it all – curves and age. We’ve received the greatest choice of BBW content around.
  These women might have a few further lbs, but that’s what you
  want to help to make your frosty evenings warm! Our listing can be packed with 100 of hotties who suck and take dicks like they’re hotdogs.
  Blowjobs and deepthroats? No problem! Plus, they like
  when their guys take up with their major ol’ titties.
  You won’t believe how tender and large they
  are usually – they won’t possibly suit in your palms!
  Not to talk about, everything else about them is huge – integrating
  their faces and pussies too! And the hugging after some strong
  intercourse is normally like getting to sleep on a cloud.
  Thus if you’re seeking for some legitimate enjoyment, these plus-sized babes are usually the way to move.

 19. check out our BBW face-sitting class! All the hardcore covering you could ever prefer is normally below.

  These young ladies contain received the booty to receive the career carried out –
  you understand you need that high fat on your face to really become pleased.
  Avoid resist when they are available and remain along
  challenging on you! Find all set for a huge smothering!

 20. If you’re into MILFs, we’ve got something one of a kind for you.

  Our Ebony MILFs are a combo of magnificence and encounter – they won’t disappoint!
  They may do anything the simple and easy method, even in their solitary
  moments. Black color girls experience attitude and realize what they need, hence watch them as they demonstrate off their skill with fingering and love-making gadgets.
  We’ve as well acquired some intense black-on-black measures.
  Check out BBCs ramming red fleshy pussy lips – simply portion them and you’ll find what you’ve
  long been missing out on. But they no longer simply love black
  cocks, they in addition like bright dicks and there’s lots
  of interracial banging in our collection. Check out soft epidermis push into black cocoa
  pores and skin. Wish to notice some girl-on-girl action? We’ve obtained that as well!
  Ebony MILFs like ingesting pussy, enjoying along with clits plus obtaining frisky throughout stockings and corset.

 21. It’s a new age – dark-skinned young ladies will be getting the focus they deserve!

  You can get them all over societal mass media, and the ‘ebony beauty porn’
  landscape is certainly home heating up. If you’re searching to swap up your porno preferences,
  you won’t possess any hassle getting warm ebony babes:
  they’re as popular as any different females out presently there.
  Plus, they can be superior in the bedroom really.

  And they’re not really frightened to share their sex – thus if you’re looking for
  something rough outdoors and lusty, these dark-skinned glimmering gems won’t disappoint.
  Merely prepare yourself – there’s a lot of hotness concealing behind that demure smile!

 22. Today, it’s all about the booty! Persons of all
  genders happen to be demonstrating off their bums in look for of the amazing ejaculation. We’re sending the
  information to our kids that a large booty will be in, and getting a wonderful smooth tummy is
  not the only factor that’s interesting. People happen to be starting to prioritize getting a lovely rear end, and
  it’s growing to be a main craze.

 23. You can suck on tits, have fun with with nipples, massage breasts at any size!
  You can even make elements extra exciting by applying meals like peanut butter, chocolate, and mix
  lotion, totally covering them before feasting on them.

  In Japan, they even take on it up one more use and notch chest during massages.
  Soaplands are usually famous where in adorable Oriental
  girls lather their bodies with soap, boobs integrated, and engage
  in primary skin-to-skin get in touch with. Their
  bodies slide and down against every other while both are
  completely nude upwards. They won’t get elements clear, but
  they feel and look great doing it certainly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More To Explore

Tính dục

Vì sao LGBT tự hào?

Thời gian đọc: 10 phút Đã bao giờ bạn nhìn thấy những bình luận như thế này trên các trang mạng xã hội về cộng đồng LGBTQ+ chưa?: “Là LGBT

Bạn muốn cùng VYA xây dựng các bài viết?

Hãy xem xét đơn tham gia ngay tại đây